EXPOSICIÓ: Rafael Pérez Contel – Fets i Treballs

1909-1990

MUMA – Museu Municipal d’Alzira

Del 16 de desembre de 2009 al 18 de febrer de 2010

Amb la col·laboració de la Diputació Provincial de València – Museu de l’Almudí – Ajuntament de Xativa – Ajuntament de la Pobla Llarga – Parròquia La purisima (Llauri) – Parròquia de la mare de deu del carme (Xativa) – Sr. Sebastian Puig – Familia Rodriguez de Arellano – Plasencia – Familia Pérez García

Expo Alzira 2009-10
Expo Alzira 2009-10 - Serrania TV

 

Totes les coses són elles i les seues circumstàncies. Al voltant de qualsevol acció sempre hi ha altres elements anteriors i posteriors que la fan més significativa. L’art pren part d’esta dinàmica i moltes vegades és necessari conèixer el context en el qual es creà l’obra per a comprendre per què l’artista ha sigut capaç de realitzar-la.

Enguany, aprofitant el centenari del naixement de Rafael Pérez Contel (Villar del Arzobipo 1909 – Valencia 1990 ) artista polièdric relacionat cronològicament i ideològicament amb el període estètic conegut com l’avantguarda històrica artística valenciana, la ciutat d’Alzira reuneix en una exposició-homenatge les seues obres vinculades a la nostra comarca. Totes elles tenen un denominador comú: son figuratives i a més es realitzaren baix un mateix condicionant. L’encarrec.

Contràriament al que es pensa, és precisament en estos casos quan l’artista te més posibilitats de mostrar la seua capacitat creadora. L’encarrec li permet oferir la pròpia interpretació de la temàtica que li es imposada i demostra, per tant, la capacitat de fer una obra inédita partint de condicionaments prèviament determinats.

Pérez Contel tingué una relació especial amb la ciutat d’Alzira, tant com a professor com artista. Al 1933 obtingué la plaça de mestre de dibuix a l’institut local, ubicat al que popularment coneguem com l’Escolapia. Fins a 1936, a més d’exercir la seua tasca pedagògica, realitzà a la nostra ciutat l’escultura HOMBRE CON MARTILLO MECANICO com a compensació d’una beca que la Diputació Provincial de Valencia, li otorga per anar a Paris. Esta peça resumix de forma sintética l’ideari de l’artista d’aleshores. Com a anecdota cal dir que utilitzà com a model un fill del poble, hui encara sense identificar.

Transcorregut el període bèl·lic i després d’un llarg paréntesi, de nou Pérez Contel i Alzira es retroben en una exposició realitzada al Circulo Alzireño, conegut popularment com la Gallera. Estos salons van a acollir (1948) una mostra artística d’avantguarda en la qual van participar components del Grupo Z, entre ells els artistes José Vento, Custodio Marco, Jacinta Gil, Carmelo Castellano o Manolo Gil. Acompanyà als joves un grup de veterans que també exposaren, entre ells. Ernesto Furió, Vicente Beltrán, Francisco Carreño i l’escultor Pérez Contel amb dues obres.

La seua estima per la ciutat es va fer palesa en titular com Alzireña una de les seues escultures de marbre. La peça representa una dona amb un cabàs de palma manipulant unes taronges.

Durant dos mesos el visitant podrà disfrutar d’una mostra del treball artistic de Pérez Contel. Les dos temàtiques que comporta l’exposició són el món del treball i la imatgería religiosa. Técnicament es pot trobar un ampli ventall de les modalitats escultòriques amb les que va treballar l’artista: talla en fusta, tant policromada com sense policromar: pintura sobre taula i, per damunt de tot, la peça de bronze mes gran que existix d’este artista. El hombre con martillo mecánico. Setata-tres anys després d’escolpir esta obra, per primera vegada podrà ser vista en públic.

Autor i comisari de l’exposició: FRANCESC PIERA

 

Noticia en ELPERIODIC.COM

 

Anuncio publicitario